dinsdag 21 mei 2013

Actorenanalyse

Auteur: Mathijs Doornberg


De waarde van een actorenanalyse







In een actorenanalyse wordt elke belanghebbende rondom het project vastgesteld en beschreven. Uit deze analyse kan men zien welke belanghebbende inspraak heeft op het proces. En geeft overzichtelijk de rollen weer, van elke actor in het lopende proces. Uit deze weergave kan gemakkelijk opgemaakt, de voor en nadelen van de actor in de besluitvorming van het proces. De bedoeling van de actorenanalyse is het inzichtelijk kunnen krijgen van de betrokken partijen en hun macht in het lopende proces. Actoren kunnen een belangrijke inspraak hebben in de vooruitgang van een bepaalde proces. Vandaar het belangrijk is dat men goed analyseert en overlegt met het actor. Het stationsgebied is een gebied wat meervoudig gebruikt gaat worden. En dus meerdere belangen een rol spelen. Vandaar is de communicatie tussen de verschillende belanghebbende een belangrijke vaardigheid tot komen van succes. Wanneer de belangen te tegenstrijdig, zijn is het ontkomen van een procesmatige aanvaring niet eenvoudig. De trage besluitvorming komt niet te goede van de kwaliteit en procesmatige kosten.  Het scheiden van belangen speelt hierbij een belangrijke rol. Niet iedere actor heeft hetzelfde belang, maar toch dient er aan het einde van het proces en bruikbaar ontwerp te zijn. Waarbij elke actor zijn wensen in terug ziet. Maar toch is het niet mogelijk om elke actor tevreden te kunnen stellen. Want de macht en invloed van elke actor verschilt in elke fase. Hieronder een aantal actoren en hun belangrijkste doelstelling in het stationsgebied.  


Beslisser: politieke partijen
Politieke partijen zoals de VVD, leefbaar Utrecht, PvdA en CDA zijn het eens met de aanpak van het stationsgebied. Omdat het gebied te klein is en niet mee kan met de verwachte uitbereiding van Utrecht. En qua bereikbaarheid van buurlanden is station Utrecht te klein. De oppositiepartijen GroenLinks en SP zijn tegen de plannen van het aanpak van het stationsgebied. Zij vinden de bouwvolumes te groot, een bioscoop met 18 zalen, of een winkelcentrum wat geheel in handen is van Corio, allemaal overbodige en onnuttige vervuiling. En het grote aantal bouwvolumes zorgt voor uitstoot van Co2, wat de verduurzaming niet ten goede komt.

Afnemers: Winkeliers
Grotere vastgoedhandelaren zoals Corio oefenen veel macht uit op het beleid van de gemeente. Dit merkt men ook bij het proces rondom de Rabobrug. Waar de kleinere winkeliers weinig inspraak hebben omdat het over te grote geld bedragen gaat. De kleinschaligere winkeliers zien hun inkomsten vergaan door de aanleg van de Rabobrug, die de verbinding verbetert. En de winkeliers zijn bang voor een te grote leegstand in de binnenstad, omdat de grotere winkelketens zich verplaatsten naar het winkelcentrum. De winkeliersvereniging toont zijn bezwaren, maar een beursgenoteerd wat tientallen miljoenen investeert is niet te blokkeren. 

Uitvoerders: Gemeente
De gemeenteraad bepaalt de hoofdlijnen van het gemeentelijke beleid. De bewoners van die gemeente worden vertegenwoordigt door de gemeenteraad. De gemeente bepaald ook de gemeentelijke begroting, hiermee bepaalt de gemeente hoeveel geld er besteed mag worden aan bepaalde zaken. Tijdens de vaststelling van het beleid en inpassingplannen spelen veel actoren een rol en de factor tijd. Want tijdens de besluitvorming van het stationsgebied, subsidieerde het Rijk 49 miljoen als de besluitvorming voor de kerstreces zou zijn.  De SP was tegen het besluit van de gemeente er probeerde deze te blokkeren, zonder succes de gemeente had de contracten voor de kerstreces en zo ook de 49 miljoen start kapitaal.

Actorenanalyse
Beslissers: actoren die formeel beslissingen nemen over het project

Gebruikers: actoren die resultaat gebruiken of de gevolgen er van ondervinden

Uitvoerders: de actoren die een rol spelen in de uitvoering van het beleid

Leveranciers: actoren die mensen, middelen of deskundige beschikbaar stellen voor het project





Geen opmerkingen:

Een reactie posten