woensdag 24 april 2013

Inleiding Centraal Utrecht

Auteur: Dennis Broers


Utrecht bouwt in het stationsgebied aan de toekomst van de stad Utrecht, dit doen ze onderhand door het station zelf geheel te renoveren. Hiermee wil de stad Utrecht een ontmoetingsplek creëren voor iedereen die wil reizen, winkelen, werken, wonen en ontspannen in Utrecht. Naast het station dat gerenoveerd wordt wil de stad het naastgelegen winkelcentrum, het Hoog Catharijne renoveren, zodat dit winkelcentrum voldoet aan de moderne eisen voor het prettig winkelen.

Het vernieuwen van de omgeving van het centraal station van Utrecht heeft als hoofddoel het oude binnen centrum van Utrecht en het centraal station van Utrecht met elkaar te verbinden, deze twee wijken zijn tegenwoordig namelijk twee aparte delen binnen Utrecht en de gemeente wil dat reizigers en bewoners de twee verschillende delen makkelijk kunnen bereiken zonder een overduidelijke verschil tussen de twee wijken. Daarnaast wordt de omgeving van het centraal station beter in leefbaarheid en veiligheid en komt er ruimte voor cultuur, en er wordt nagedacht over het duurzaam maken van het gebied om het centraal station. Samen met de binnenstad van Utrecht zal het Stationsgebied het nieuwe centrum van Utrecht vormen.

Herontwikkeling van het stationsgebied zal uit meerdere projecten ontstaan, op 21 april 2013 worden deze projecten in de volgende onderdelen onderscheiden: In gebruik, In uitvoering en In voorbereiding.

In gebruik zijn de projecten die dus gerealiseerd zijn en in gebruik zijn genomen, deze projecten zijn “de Vredenburg’, een winkel- en appartementen gebouw en de Noordertunnel, dit is een tunnel onder de sporen door die een opknapbeurt heeft ondergaan.

maandag 22 april 2013

Proces Management hoofdstuk 2

Auteur: Bart Zijp

Procesmanagement gepositioneerd
Voorkomende begrippen bij dit onderwerp zijn: Procesmanagement, Procesarchitectuur, Procesmatige aanpak, procesontwerp, proces begeleiding en procesconvenant. Procesarchitectuur is de manier waarop een proces wordt ingericht, het besturen van dit proces wordt daarna gemanaged door procesmanagement.


Procesbenadering Vs. Managementstijlen
Wanneer er te weinig aandacht is voor het proces is er aandacht voor andere onderwerpen. Er zijn mogelijk vier tegenstellingen:

  • Proces versus inhoud
  • Proces versus command and control
  • Proces versus project
  • Proces versus chaos

Proces versus Inhoud
De gedachte vanuit veel ontwerpers is te werken vanuit een ruimtelijke analyse georiënteerd op wat toepasbaar is. Hieruit vloeit een voorstel voort dat voldoet aan het plan van eisen. Door deze manier is er geen feitelijke informatie beschikbaar wat dit een ontembaar probleem maakt. Er wordT geen eenduidige oplossing voor een probleem gevonden. De probleem definitie van vandaag kan morgen worden besproken. Langs de inhoudelijke weg werkt dit conflict genererend. Om toch tot een ruimtelijke ontwikkeling te komen dienen partijen onderhandelingsprocessen te doorlopen om samen tot een besluit te komen. De inhoud gaat op deze manier niet geheel verloren in de procesbenadering.

Proces versus Command and control
Er wordt gesproken van een open procesbenadering met veel interactive tussen verschillende organisaties (meervoudige benadering). De overheid zal vaak deelnemen aan een netwerk en domineren op het sturingsmechanismen. De overheid neemt geen eenzijdige besluiten maar in een proces van overleg en onderhandelingen met partijen. Command en control is het domineren van beslissingen en structuurvormen binnen een netwerk.

Proces versus Project


Bij project benadering zijn problemen en oplossingen vaak stabiel (vooraf uitgedacht en bekend). Wat de mogelijk bied om de doelstelling, een tijdpad, randvoorwaarden en een eindproduct vast te stellen. Dit omdat de risico’s van het project bekend zijn. Een statische benadering, het tegenovergestelde is dynamiek hier word een procesbenadering gehanteerd.
  • Externe dynamiek: Het wordt opgezet als project waar externe partijen op reageren met verschillende belangen waardoor het ontwikkeld naar een proces
  • Interne dynamiek: het project ontwikkeld zich tot proces door de complexiteit van het probleem. Het probleem is groter dan de aanname. Vele partijen zijn hier wederom bij betrokken (van het een komt het ander/reactie)
Proces versus Chaos
Besluitvorming binnen een proces is het resultaat van interactie in een netwerk. in een netwerk vormen ontstaat er een strategie van partijen die coalities sluiten. Hun eigen belang wordt maximaal benut. Wanneer er zich voortdurend strategische partijen worden ontwikkeld kan de besluitvorming transformeren in chaos. De procesbenadering zorgt voor een matiging van het strategische gedrag.


Procesbeheersing


Binnen een proces dienen afspraken gemaakt te worden om de kwaliteit van de communicatie te bewaren. De overheid heeft de gedachte gang dat zei vaak over een monopolie functie beschikken en hiermee ook de macht positie. Binnen een proces worden afspraken gemaakt niet door een machtscentrums maar door meerdere macht centra.






Voorwaarden procesafspraken:
  • Openheid van besluitvorming 
  • Overheid stelt zich terughouden op. (deelnemer van het spel) 
  • Procesafspraken respecteren, ook als dit eigen belangen schaadt 
Deze afspraken zijn een instrument om een overheidsdoelstelling te kunnen realiseren. Ook dienen zei het verkeer tussen actoren te faciliteren en te ordenen.


Het proces als een fuik
De beheersbaarheid is voor een project manager een gewild aspect. Sommige processen worden dan ook in de mal van de project aanpak gegooid om het beheersbaar te maken. Een proces wordt ontworpen waarbij weinig ruimte is voor overleg en onderhandelingen. Ook wordt het proces doorlopen in verschillende fases waarbij verschillende partijen worden betrokken. Deze projectmatige mal maakt van het proces een fuik. Een volgend risico van procesbenadering is dat ze tot stroperige besluitvorming kan leiden.

Geschiedenis Stationsgebied

Auteur: Dennis Vollenga

De stad Utrecht
Utrecht is de vierde stad in het rijtje van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In totaal wonen er momenteel meer dan 322.000 inwoners in de stad. Utrecht vormt samen met het BRU (Bestuur Regio Utrecht) een agglomeratie. Een agglomeratie zijn deelgemeenten die deel uitmaken van de stad. In de stad zijn veel historische gebouwen te zien, dit hebben zij te danken aan het rijke historische centrum. Kenmerkende gebouwen zijn onder meer de Dom van Utrecht en de vele kerken.

Utrecht heeft over het algemeen de meest centrale ligging in Nederland, ook is het gelegen in de Randstad op een knooppunt van wegen en spoorwegen. Door de unieke ligging groeit de economie van de stad Utrecht. Andere factoren voor een snel groeiende economie is het lage aantal 65-plussers in vergelijking met de andere grote steden. Dit heeft mede te maken met het grote aanbod aan universiteiten en hogescholen. Naast de jonge studenten bevinden zich in Utrecht ook het hoofdkantoor van de NS, ProRail, de Jaarbeurs Utrecht en de Rabobank. Verder in dit artikel zal er kort weergeven worden welke ontwikkelingen er vanaf de jaren ’60 afspeelden.


Reden tot uitbreiding
De eerste plannen voor de uitbreiding van het centrumgebied kwamen onder de naam Hoog Catharijne. Deze naam is vernoemd naar het Catharijneveld, de oude naam van het Vredenburg. De plannen kwamen min of meer tot stand om de marktpositie van Utrecht binnen Nederland te verdedigen. De vraag naar winkels nam toe, alleen het aanbod bleef achter waardoor de gemeente vreesde voor andere steden in Nederland die mogelijk hun klanten zouden afpakken. Een andere reden tot uitbreiding van het centrumgebied was de sterk toenemende vraag naar autoverkeer. De verwachting was dat binnen een tijdsbestek van 10 jaar de vraag naar auto’s van 10.000 naar 50.000 zou stijgen.

zondag 21 april 2013

Proces management hoofdstuk 1

Auteur: Esmé Scholte

Ruimtelijke ontwikkeling vereist procesmanagement, processen en procesmanagement belangrijk bij meervoudig ruimtegebruik
Bij meervoudig ruimtegebruik worden niet alleen hoge eisen gesteld aan de ruimtelijke ontwerpen maar ook aan de processen ruimtelijke ontwikkeling. Er is sprake van verankering als de partijen een akkoord hebben bereikt en bereid zijn daarin te investeren. Habiforum heeft in hun eigen onderzoekprogramma aandacht besteed aan het thema ‘organiseren en managen van ruimtelijke ontwikkelingsprocessen. Om de aandacht voor processen vast te houden is zijn er procesexperts bijeen gebracht en zij voeren diverse experimenten en analyses uit.


De meerstemmigheid van ruimtelijke ontwikkelingsvraagstukken

Op het beleidsveld van ruimtelijke vraagstukken voltrekt zicht een interessante verrijking in taalgebruik. Daar waar al jaren overwegend is gesproken over ruimtelijke orde en ordening zijn tot de dag als vandaag erg populair.de kloof bestaat nog steeds en langzaam wordt het duidelijker dat ontwikkeling veel is en soms ook iets anders dan het maken van plannen. Plannen zijn vaak eenstemmig en vaak niet realiseerbaar. Dit heeft te maken met de spanning tussen eenstemmige plannen en de meerstemmigheid. De vraag over welke ruimtelijke ontwikkeling het meest bijdraagt aan ruimtelijke kwaliteitsvermeerdering bestaat uit een scala van opvattingen.