maandag 20 mei 2013

De zeven T’s met betrekking tot Centraal Utrecht



Auteur: Aylin Akdag

De zeven T’s theorie met betrekking tot Centraal Utrecht
De procesmanager stuurt op basis van de zeven T’s: thema, timing, tempo, toegang, toneel, toon en tol:
  • Sturen op Thema betekent bewust kiezen welke thema’s uit het idee ter sprake moeten worden gebracht in de volgende Wyber en welke thema’s worden vermeden.
  • Sturen op Timing betekent interventies goed timen, het moment goed kiezen om bijvoorbeeld een workshop te plannen of een thema aan te kaarten.
  • Op Tempo wordt gestuurd door bewust de voortgang te versnellen of juist te vertragen en daarmee partijen de kans te geven aan te haken.
  • Op Toegang sturen gebeurt door partijen bewust wel of niet te betrekken bij een volgende processtap.
  • Het regisseren van de variabele Toneel zorgt ervoor dat een omgeving wordt gecreëerd die stimulerend zal werken voor de ontwikkeling van het initiatief.
  • Door het kiezen van Toon zorgt de procesmanager ervoor dat er passend wordt gecommuniceerd.
  • Door hantering van de variabele Tol zijn de procesmanager en ook de anderen zich bewust van ieders bijdrage. Men realiseert zich daardoor dar met die bijdrage ook een inspanning (Tol) gepaard gaat in de vorm van tijdbesteding, emotie en geld.

Thema
Bepaal de onderwerp en kader ze af
Timing
Kies de juiste momenten
Tempo
Bepaald de snelheid
Toegang
Selecteer de deelnemende partijen
Toneel
Creëer een juiste omgeving
Toon
Communiceer passend
Tol
Ben je bewust van ieders bijdrage


Thema (Bepaal de onderwerp en kader ze af)
Uit de twee visies: Visie 1 & Visie A, worden conform zeven kenmerken van visie A conform uitgevoerd.
Het kenmerk "accent op wonen" is op basis van aangenomen moties en besluiten van de gemeenteraad in opwaartse richting bijgesteld.
Het kenmerk "rustige Catharijnesingel" is waargemaakt voor wat het omzetten van de autosnelweg in een lokale verkeersluwe ontsluitingsweg en een groene singelstructuur aan de westzijde. Het kenmerk is aangepast voor wat betreft de Catharijneknoop en de aanpassing aan de oostzijde tot voetgangerskade met bomen.
De bouwperiode 15- 20 jaar is gelijk gebleven.
Twee hoofdroutes van oost naar west: de centrumboulevard en een tweede hoofdroute.

Timing (Kies de juiste momenten)
De uitvoering van het Masterplan vindt plaats binnen de vastgestelde kaders. Omdat een aantal onderdelen pas later tot uitvoering komen (vanaf 2015) en er voor die onderdelen onvoldoende gegevens voorhanden waren voor een betrouwbare en nauwkeurige financiële analyse, heeft de gemeenteraad bij de vaststelling van het Masterplan in 2003 besloten het plan op te knippen in fases. Fase 1 wordt gedekt uit "harde" dekkingsbronnen (zoals gemeentelijke bijdragen, grondopbrengsten e.d.). Fase 2 wordt ingevuld op basis van de actuele stedelijke behoefte en marktomstandigheden op dat moment.
Daarnaast is er rekening gehouden met de economische crisis in de fasering. Zie ook deel ‘’Tempo’’.

 Tempo (Bepaald de snelheid) (Fasering en Uitvoeringsplanning)


     



















Toegang (Selecteer de deelnemende partijen)
Het selecteren van deelnemende partijen aan de volgende processtappen. Het project Stationsgebied van de gemeente Utrecht en haar (private) partners houdt een grootscheepse vernieuwing in van het gebied aan weerszijde van het spoor in het centrum van Utrecht. De rijksoverheid, de gemeente Utrecht en private partijen (Cório, NS Poort, Jaarbeurs) investeren in het gebied. Overeenkomsten met de private partners: Teneinde tot uitvoeringsafspraken met de private partners te komen is er een contractstructuur opgezet. Deze bestaat uit Bilaterale Project Overeenkomsten (BPO’s) Daarnaast is er met Cório een overeenkomst afgesloten waarmee de ontwikkeling van het Stationsgebied en Leidsche Rijn in getrapte vorm aan elkaar worden gekoppeld. In de Bilaterale Project Overeenkomsten zijn de afspraken vastgelegd over onderwerpen die in het vervolgproces (ontwikkelovereenkomsten) worden uitonderhandeld zoals programma, financiële rekenmethodiek, bouwvlekken en fasering.

Toneel (Creëer een juiste omgeving)
  


  
Toon (Communiceer passend)
Publiekrechtelijk:
Om inhoud te geven aan de doelstelling zullen rijk, provincie, waterschap en gemeente zoewl bestuurlijk als ambtelijk niveau regelmatig overleggen. Daartoe neemt de gemeente (Projectorganisatie Stationsgebied) het initiatief.
Privaatrechtelijk:
Om inhoud te geven aan de doelstellingen , zullen de private partijen, waaronder de gemeente als eigenaar dan wel gebruiker, regelmatig overleggen. Dat kan zowel in het maandelijkse Afstemmingsoverleg Programmering Stationsgebied of in speciaal te beleggen bijeenkomsten. Daartoe neemt de gemeente (Projectorganisatie Stationsgebied) het initiatief.
Informatie-uitwisseling
Partijen zullen elkaar gedurende de uitvoering van deze intentieverklaring tijdig en adequaat alle noodzakelijke informatie verschaffen die voor de voorbereiding en uitvoering van duurzaamheidmaatregelen van belang is.
Partijen zullen een communicatieplan hanteren als uitgangspunt voor de communicatie over Centraal Utrecht, en zoveel mogelijk in hun communicatiemiddelen naar de website verwijzen.

Tol (Ben je bewust van ieders bijdrage)
Centraal Utrecht heeft gekozen voor een zulke strokenplanningen waarbij de bijdragen van partijen duidelijk te zien zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten