maandag 3 juni 2013

De Utrechtse Biowasmachine

Auteur: Esmé Scholte


"een integrale en duurzame aanpak van grondwaterverontreinigingen onder het stationsgebied"

Utrecht is een stad zoals vele steden in Nederland waar meerdere historische grondwaterverontreinigingen zijn. De verontreinigde plekken kunnen worden gesaneerd om een schone grond te creëren. Dit is een tijdrovende klus die erg ingewikkeld is en die hoge kosten met zich mee brengen.

Door de lage stromingssnelheid van het grondwater wordt de grondverontreiniging niet op een natuurlijke wijze weggespoeld, het probleem wordt juist alleen maar groter. De gemeente Utrecht wilt hier verandering in brengen en gaat met haar partners om te tafel om een oplossing te vinden tegen de verontreiniging in het Stationsgebied. Onder andere de Jaarbeurs, CU2030, de Rabobank, ProRail, de NS en Corio zijn verantwoordelijke partijen die samenwerken met de gemeente.

De oplossing die bedacht was is de Utrechtse Biowasmachine, grof gezegd is dat een gecontroleerde verspreiding binnen de systeemgrens om de biologische afbraak van de bodemverontreiniging te bevorderen. Maar voordat de gemeente Utrecht kan beginnen met de aanpak van de bodemverontreiniging is er een gemeentelijk beleidskader nodig, dit heeft ermee te maken dat de Wet Bodemverontreiniging gericht is op één specifieke vervuilingsbron. In het geval van Utrecht centrum spreken we over meerdere verontreinigingen binnen een groot oppervlak. Utrecht heeft voor dit probleem overleg gevoerd met het ministerie van VROM (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). Daaruit is vastgesteld dat de gemeente toestemming heeft gekregen voor het plan.



Onderdelen biowasmachine:

Ø  Plaatsing meetpunten
·        Plaatsing meetpunten en controleren verontreiniging
·        Begrenzing biowasmachine vaststellen
·        Oppervlakte bioswasmachine ongeveer 6.000.000 m2.
·        Totaal volume 50 miljoen m3 verontreinigd grondwater

Ø  Controle verontreiniging
·        Verzamelen van meetinformatie ook tijdens de bouw

Ø  Stimuleren biologische afbraak
·        Bouwen (beweging in grondwater à stimuleert de menging en biologische afbraak)
·        Warmte – koude opslag (stimuleert de grondwaterbeweging)
·        Biologische middelen

De werking van de biowasmachine:

De grondlaag in de aardbodem kent een natuurlijke stroming van grondwater, de natuurlijke biologische afbraak stimuleert de verontreinigingen in het grondwater. Naast het natuurlijke proces kan de mensheid ook zijn bijdrage leveren aan een beter grondklimaat. In Utrecht maken ze daarom gebruik van het WKO-systeem (warmte koude opslag). Het systeem van een warmte koude opslag kan vergeleken worden met een wasmachine (waarnaar de biowasmachine genoemd is). Het water wordt ondergrond rondgepompt en is voortdurend in beweging. De dynamiek in het grondwater zorgt voor een betere menging van bacteriën en verontreinigingen. De verspreiding van het vervuilde grondwater vergroot zich waardoor de menging met van nature aanwezige bacteriën vergroot. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de verontreiniging afbreekt.
In de afbeelding hieronder is het bekende concept van een warmte koude opslag te zien. In de zomer wordt het koude grondwater gebruikt als watervoerend pakken, in de winter zal dit proces worden omgedraaid en voorziet het warme pakket de gebouwen van water.


Voordelen van de Biowasmachine

Utrecht is bezig om een klimaatneutrale stad te worden in 2030. De binnenstad biedt een goede kant om de warmte en koude stromingen uit de bodem te benutten. Het programma Utrechtse Energie ondersteunt de gemeente Utrecht bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties met het besparen van energie en opwekken van duurzame energie. Hiermee nemen we als stad een beslissende stap op weg naar een klimaatneutrale stad in 2030.

- Minder CO2 uitstoot
- Kostenbesparing voor bedrijven en particulieren
- Afbraak verontreiniging in het grondwater
- Schoner schoonwater
- Sterke groei van WKO-systeem in begrensd gebied

De gemeente ontwikkelt een kennisbank voor duurzame bodem energie, onder andere wordt met ingang van 1 juli 2013 de vergunningsprocedure aangepast. Dat betekend dat de aanvraag voor een WKO-systeem van 6 maanden naar 2 maanden gaat waardoor bedrijven en particulieren op korte termijn gebruik kunnen maken van het systeem.

Controle op de kwaliteit van het grondwater
Het is belangrijk om de kwaliteit vanhet grondwater in de loop der jaren bij te houden. Hiervoor zijn in het Stationsgebied 90 peilbuizen geplaatst op 4 verschillende diepten. De gemeente kan met de Biowasmachine de ondergrond beter controleren, verontreinigingen beheersen en de afbraak versnellen. Door deze aanpak blijft schoon grondwater buiten het gebied van de verontreinigingen en is beter beschermd voor de toekomst.



Bron:
CU2030: grondwaterverontreiniging
Utrecht.nl: Utrechtse Biowasmachine
Youtube: Biowasmachine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten