woensdag 24 april 2013

Inleiding Centraal Utrecht

Auteur: Dennis Broers


Utrecht bouwt in het stationsgebied aan de toekomst van de stad Utrecht, dit doen ze onderhand door het station zelf geheel te renoveren. Hiermee wil de stad Utrecht een ontmoetingsplek creëren voor iedereen die wil reizen, winkelen, werken, wonen en ontspannen in Utrecht. Naast het station dat gerenoveerd wordt wil de stad het naastgelegen winkelcentrum, het Hoog Catharijne renoveren, zodat dit winkelcentrum voldoet aan de moderne eisen voor het prettig winkelen.

Het vernieuwen van de omgeving van het centraal station van Utrecht heeft als hoofddoel het oude binnen centrum van Utrecht en het centraal station van Utrecht met elkaar te verbinden, deze twee wijken zijn tegenwoordig namelijk twee aparte delen binnen Utrecht en de gemeente wil dat reizigers en bewoners de twee verschillende delen makkelijk kunnen bereiken zonder een overduidelijke verschil tussen de twee wijken. Daarnaast wordt de omgeving van het centraal station beter in leefbaarheid en veiligheid en komt er ruimte voor cultuur, en er wordt nagedacht over het duurzaam maken van het gebied om het centraal station. Samen met de binnenstad van Utrecht zal het Stationsgebied het nieuwe centrum van Utrecht vormen.

Herontwikkeling van het stationsgebied zal uit meerdere projecten ontstaan, op 21 april 2013 worden deze projecten in de volgende onderdelen onderscheiden: In gebruik, In uitvoering en In voorbereiding.

In gebruik zijn de projecten die dus gerealiseerd zijn en in gebruik zijn genomen, deze projecten zijn “de Vredenburg’, een winkel- en appartementen gebouw en de Noordertunnel, dit is een tunnel onder de sporen door die een opknapbeurt heeft ondergaan.



Onder het onderdeel in uitvoering vallen tien projecten, waaronder de renovatie van de terminal van het treinstation en de vernieuwing en uitbreiding van het winkelcentrum Hoog Catharijne welke eerder genoemd waren. Naast deze projecten zijn de volgende projecten op 21 april 2013 in uitvoering. De aanleg van nieuwe tram- en busbanen, het terugbrengen van de water in de Catharijnsingel, het herinrichten van de Croeselaan een straat in het centrum van Utrecht, het herinrichten van het jaarbeursplein met de realisatie van een parkeergarage, vijf muziekzalen onder een dak, kantoor voor de gemeente Utrecht, een nieuw entree van het centraal station Utrecht en tot slot het aanleggen van bruggen over de Catharijnsingel.



De volgende projecten zijn in voorbereiding Een nieuwe bibliotheek plus Artplex plus woningen en parkeren, een nieuw casino op het Jaarbeursterrein, een nieuw hotel op het jaarbeursterrein, een nieuw kantoorgebouw op het Jaarbeursplein, een vernieuwd entree van de Jaarbeurshallen en een herontwikkeling van het terrein, een verbouwing van het knoopkazerne tot kantoren voor de Rijksoverheid, een verbouwing van een bestaand kantoorgebouw, een megabioscoop op het Jaarbeursplein, nieuwe kantoren naast het spoor, een loopbrug voor voetgangers en fietsers over het spoor genoemd de Rabobrug, kantoren en woningen langs de Rijnkade, herinrichting van het Smakkelaarsveld, Nieuwe entree van het Centraal Station Utrecht, nieuwe kantoren, winkels en een hotel aan het stationsplein, herinrichting van het Vredenburg plein met de realisatie van een parkeergarage, een herinrichting van het Van Sijpesteijnkade en de bouw van woningen en tot slot de herinrichting van het Westplein.

Zoals eerder al is vermeld wil de gemeente Utrecht de verbinding in de stad verbeteren en de oude binnenstad met het vernieuwde Stationsgebied te verbinden doormiddel van deze projecten. Daarnaast hoopt de gemeente Utrecht met deze plannen zich op de kaart te zetten en een geliefde plek te worden om te wonen, te werken en om te recreëren.


Bron: http://www.CU2030.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten