dinsdag 14 mei 2013

Een stadsentree met uitstraling, dat wordt Stationsplein Oost

Auteur: Esmé Scholte

College van bestuur heeft met het vaststellen van het Stedenbouwkundigplan voor het Stationsplein Oost hun ambitie uitgesproken. Het huidige Stationsplein komt er helemaal anders uit te zien. De ambitie is een echte stadsentree te creëren naar het station en naar de binnen van Utrecht. Op dit moment staat het gebied vol met fietsen en gebouwen zonder publieksfunctie, dit zal gaan verdwijnen. De ruimte krijgt een nieuwe inrichting, één die voor ontmoeting waar voetganger en fietser volop de ruimte kan krijgen.


Met dit stedenbouwkundig plan wordt er een samenhang gecreëerd tussen de architectonische en ruimtelijke kwaliteiten van de gebouwen en openbare ruimtes. Hierbij is het voorlopig ontwerp van het toekomstige Stationsplein Oost leidend geweest en de daarbij behorende inrichting van de openbare ruimtes. Het gaat hier om het Hoog Catharijne, de plinten Hoog Catharijne, het toekomstige noord- en zuidgebouw langs het spoor.
Het plan is dat er een verhoogd stadsplein met daaronder een fietsenstalling komt. De huidige fietsroutes blijft bestaan, maar de autoverkeerroute zal verdwijnen. Voetgangers en fietsers hebben een betere doorgang, doordat functies vervallen en de fietsenstalling ondergronds plaatvind.
Aan de zuidzijde van het Stationsplein Oost is er ruimte voor taxi’s en kiss & ride plekken.

De buitenkant van Hoog Catharijne wordt flink aangepakt. Er wordt een nieuw voorzetgebouw gemaakt wat voor interactie zorgt aan het Stationsplein Oost. Dat wil zeggen dat het plein versterkt wordt door de toevoeging van nieuwe functies aan de buitenzijde van het winkelcentrum.
Rol van duurzaamheid en vergroeningNaast alle plannen om de voorzieningen te verbeteren, wordt er ook aandacht besteedt aan duurzaamheid. Duurzaamheid krijgt op verschillende manieren betekenis door het gebruik en de inkoop van duurzame bouwmaterialen. Er wordt zoveel mogelijk hergebruik van gesloopte materialen, zonnepanelen, waterafvoer- systemen, ijs- en sneeuwvrij door inzet van zonne-energie en toepassing van led verlichting. Ook wordt veel gebruik gemaakt vergroening in de vorm van bomen en gevel- dakgroen. Dit zijn vaak de zichtbare kenmerken van duurzaam bouwen. De gebouwen worden ook aan de hoogste criteria van duurzaamheid gerealiseerd. De ambitie is dan ook om zo hoog mogelijke BREEAM score te bereiken en zo het duurzaamste plein van Europa te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten