dinsdag 11 juni 2013

Bedankt voor uw aandacht!



Mocht u eventueel problemen hebben met de weergave van de website, probeer deze dan te openen via Google Chrome. Bezit u momenteel nog niet over Google Chrome download het dan via de volgende link Downloadlink Google Chrome.

Wij willen jullie bedanken voor het volgen en bezoeken van onze blog. Ik hoop dat jullie tevreden zijn met de informatie die wij verzameld en gepubliceerd hebben voor jullie. Tijdens de afgelopen 8 weken hebben wij veel kennis opgedaan met betrekking tot procesmanagement, met name de processen van Utrecht Centraal zijn voor ons helder in kaart gebracht.

We zijn in samenwerking met 8 groepsleden geëindigd met 30 blogs. In de titelbar bij "over ons" vind u welke persoon u voorzien heeft van welke blogs.

Mocht u nog eventuele vragen hebben dan kunt u ons altijd bereiken via deze blog.

Met vriendelijke groet,

Procesmanagers Groep C
Bouwtechnische Bedrijfskunde
Hogeschool van Amsterdam

zondag 9 juni 2013

Ov-terminal Utrecht Centraal in beeld

Auteur: Bart Zijp






Dit Artikel is geschreven door Bart Zijp (Groep C) als onderdeel van het vak procesmanagement onder leiding van Dhr. Stuiven.  Als eerstejaars student Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam werp ik mijn blik op de voortgang van de nieuwe  Ov-terminal van Utrecht. 




De nieuwe Ov-terminal wordt ontwikkeld door gemeente Utrecht in samenwerking met het Rijk, ProRail is hierbij gedelegeerd opdrachtgever. De bouw van een nieuw centrum voor openbaar vervoer is inmiddels van start. 2017 wordt de laatste hand aan het project gegeven. Einde dat jaar zal gemeente Utrecht beschikken over een terminal waar al het openbaar vervoer gezamenlijk onder één dak is ondergebracht. 




De oorspronkelijke situatie was berekend op circa 35 miljoen reizigers per jaar. Momenteel maken op jaar basis 88 miljoen mensen gebruik van het station. Dit aantal zal in de toekomst toe nemen naar verwachting ongeveer 100 miljoen mensen in 2020. Benthem Crouwel Arichitekten ism Movares heeft een gebouw ontwikkeld wat in 2025 een capaciteit aan kan van 360.000 gebruikers per dag. Een zelfstandig gebouw met aan twee kanten een duidelijk entree en een verhoogd voorplein. De Ov-Terminal zal in de toekomst hiermee Stadsdeel Utrecht verbinden met de Jaarbeurshallen. De gedachtegang van een winkel passage met als uitgangspunt van het masterplan ‘een nieuw levendig centrum van Utrecht’.  Het gebouw is een unieke verschijning, ook wel behorend tot de moderne architectuur.  Het golvende dak zorgt voor ruimte en lichtinval, een hoogwaardige locatie met fraaie openbare ruimte en intensief ruimtegebruik. Een optimaal in elkaar vallend ontwerp wat tijdens de realisatie fase door planningen wordt gemanaged. Eerst worden nieuwe elementen aan de oude stations locatie toegevoegd voordat er delen worden gesloopt. Gebruikers kunnen op deze manier zonder overlast van werkzaamheden hun reis vervolgen. Door de beperkte aanwezige ruimte op het station is slim werken een vereisten. Tijdens de bouw staat treinverkeer voorop zodat dit door kan blijven gaan. Wel zullen loop routes worden aangepast. Dit gaat gepaard met het afsluiten van station delen om renovatie werkzaamheden te verrichten.
 
Energie neutraal is een van de hedendaagse begrippen. Ook op dit gebied zal ProRail investeren. De huidige perrons worden voorzien van nieuwe perronkappen. geïntegreerde zonnecellen worden in de perronkappen verwerkt. De nieuwe zonnecellen moeten de terminal voorzien van energie.  Verlichting, de liften en roltrappen worden hiermee draaiende gehouden.  De zonnecellen zorgen samen voor een energie opbrengst van ongeveer 85.000 kWh per jaar. dit staat gelijk aan het energie gebruik van 25 huishoudens en een flinke CO2- reductie. De zonnecellen zijn medemogelijk gemaakt door een subsidie van Interreg. Dit is een Europese subsidieregeling, waarbinnen partijen uit meerdere landen samenwerken in projecten op het terrein van duurzame ruimtelijke en regionale ontwikkeling.



 
Met de bouw van de nieuwe Ov-terminal zal Utrecht als drukstbezocht station van Nederland ruimte kunnen bieden aan de groeiend aantal bezoekers. Hierbij wordt gestreefd naar een duurzame ontwikkelingsmethode en een unieke architectonische verschijning.





 



donderdag 6 juni 2013

Planning Stationsgebied

Auteur: Tim van Stralen

Planning Stationsgebied

Er zijn verschillende projecten gaande in het Stationsgebied. Deze projecten hebben veel met elkaar te maken. Als er bij een project een vertraging optreedt dan heeft dit grote gevolgen voor de andere projecten die aan de gang zijn. Daar komt ook nog bij dat de projecten door onderhandelingen of gesprekken vertraging kunnen oplopen. Het is dus duidelijk dat het moeilijk is om een oorzaak van een vertraging aan de wijzen, omdat het aan zoveel verschillende dingen kan liggen.


Planningsanalyse

De projecten in het Stationsgebied kunnen elkaar wel is overlappen. Voorbeelden hiervan zijn de Catharijnesingel/ Hoog Catharijne, OV-terminal/ Stadskantoor en OV-terminal/ Stationsplein Oost /voorzetgebouw. Nu er zoveel projecten tegelijkertijd aan de gang zijn is het belangrijk dat er een goede planning voor is. In 2010 hebben de APS partijen afgesproken om meer planning en afstemmingsoverleg te hebben met elkaar. Dit zorgt er voor dat de knelpunten beter op te lossen zijn. Dit hebben ze in 2011 ook gedaan en ze hebben het verbeterd. Door gebruik te maken van innovatieve methoden kunnen ze de planningsknelpunten beter in kaart brengen. In 2010 hebben ze de uitvoeringsplannen visueel in kaart gebracht, hieruit kan je goed aflezen welke fase voor grote wijziggingen kan zorgen in de verkeersituatie.


Planning op hoofdlijnen

Als je kijkt naar de bestuursrapportage van 2010 zijn de vertragingen van de projecten minder geworden. De verbeteringen in de planning zijn te wijten aan het feit dat de projecten in de opleverfase zitten en het is daardoor makkelijker te beoordelen wanneer ze klaar zijn.


Projecten

De planning voor de renovatie van Hoog Catharijne wordt verplaatst naar het jaar 2018. De oplevering van De OV-terminal word ook later dan verwacht. Dat komt omdat het nu duidelijk is geworden dat de aannemer tegen problemen is aangelopen, deze problemen hebben met de fasering te maken. De OV-terminal zal in 2016 klaar zijn. Door deze vertragingen worden andere projecten ook later opgeleverd dan gepland. Doordat er daardoor ook weer ruimte is gekomen in de planning word het ontwerp van het Stationsplein oost verbeterd. Ook de planning van het Stadskantoor is aangepast. Door het selecteren van de aannemers en de benodigde voorbereidingen voorafgaand aan de bouw is er meer tijd nodig geweest. Doordat er nu goed gekeken kan worden naar de vertragingen kan er een betere en up-to-date planning gemaakt worden.

Planning


Bron:

Bestuursrapportage stationsgebied 2011

woensdag 5 juni 2013

Achter de schutting bij de bouw van het Muziekpaleis

Contractering Risicobeheersing Financiële haalbaarheid

Auteur: Denzel Seca

Welke investeringen en opbrengsten zijn te verwachten bij de uitvoering van dit Masterplan? Met welke risico’s moet rekening worden gehouden?
Het Masterplan is financieel haalbaar mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan en risico’s goed worden beheerst door regelmatig te monitoren en afspraken tussen de partners goed vast te leggen.


Financiële haalbaarheid

Het Masterplan biedt investeringskansen voor private partijen en de overheid. Ongeveer eenderde van de investeringen wordt door de overheid opgebracht. De financiële haalbaarheidsonderzoeken voor het overheidsdeel tonen aan dat uitvoering in de tijd op dit moment realistisch wordt ingeschat.


De lange looptijd van het Masterplan betekent dat thans niet te voorziene vooral economische invloeden effect kunnen hebben op de haalbaarheid. Momenteel staan op meerdere overheidsbegrotingen voldoende middelen gereserveerd om een groot deel van het Masterplan in de komende tien jaar ter hand te kunnen nemen.

Omdat ook de private partners hun investeringsbeslissingen nemen op grond van elementen met een acceptabel risicoprofiel, wordt bij de realisatie van het Masterplan uitgegaan van een gefaseerde aanpak in vier uitvoeringsclusters:
    • A. OV-Terminal
    • B. Vredenburg/Catharijnesingel
    • C. Lombokplein inclusief Westpleintunnel
    • D. Leidsche Vaart/Smakkelaarsveld
Het Jaarbeursgebied is een uitvoeringscluster zonder directe afhankelijkheid van andere ontwikkelingen.

Binnen een uitvoeringscluster kan per bouwprogramma worden beslist over voorbereiding en uitvoering. Op deze manier kan snel en efficiënt worden ingespeeld op kansen en of bedreigingen en zijn risico’s beter beheersbaar. Het uitvoeringscluster ‘OV-Terminal’ wordt als eerste gestart. Het is goed mogelijk daarnaast nog een van de andere clusters tot ontwikkeling te brengen.


Contractering

In het Masterplan zijn ontwikkellocaties opgenomen op zowel gemeentegrond als ook op grond in eigendom van private partners. Aangezien het Masterplan een gebiedsgerichte ontwikkeling voorstaat, is er een sterke onderlinge afhankelijkheid tussen de belangrijkste private partners, het Rijk en de gemeente Utrecht. Cruciaal in de realisatie van het Masterplan is een goede en transparante samenwerking tussen alle betrokken partijen.

dinsdag 4 juni 2013

MKDH-model

Auteur: Ridvan Karadag

Met deze blog zal ik ingaan op het MKDH-model, dit model gaat over macht, kracht, draagvlak en haalbaarheid. Deze zal ik verder toepassen op de Stationsgebied in Utrecht. Een belangenkaart is een groot onderdeel van het MKDH-model, het is opgebouwd uit een overzichtelijke tabel waarin de rollen, streven en de krachten van alle actoren zijn beschreven. Zo kan men zien wat de verschillende belangen zijn en in welke fases de actoren betrokken zijn geraakt.





Het uiteindelijk doel van het model is het creëren van een groter draagvlak, verminderen van onzekerheden, een aanwinst voor probleem oplossingen en controleerbaarheid van de besluitvorming.


Westplein

Auteur: Denzel Seca

Waar nu het overladen verkeersknooppunt Westplein ligt, komt in de toekomst een mooi plein dat Lombok sterker met het stadshart verbindt: het Lombokplein. Veel minder dan nu zal er dan sprake zijn van een verkeersbelemmering voor voetgangers en fietsers. De exacte ontwerpen worden de komende tijd verder gedetailleerd.

Het plein vormt de koppeling tussen de Kanaalstraat en de voetgangersverbinding langs de Leidsche Rijn richting de ‘oude stad’.

De gemeente en een aantal betrokken bewoners en organisaties -gebundeld in de 'Ontwikkelgroep Lombok Centraal'- hebben tussen 2010 en 2012 samen aan de toekomst van dit gebied gewerkt. Dit heeft een ontwikkelvisie geschept. Het college heeft de concept-visie in juni 2011 vrijgegeven voor advies en mei 2012 de bindende vastgesteld. 
De belangrijkste grondslagen zijn een betere aaneenschakeling van Lombok op de binnenstad en het sterk reduceren van de huidige verkeersbelemmering voor fietsers en voetgangers. Op basis van deze grondslagen zijn drie verkeersmodellen naar voren gekomen: mèt tunnel onder het plein, zonder tunnel en een combinatie hiervan. Mei 2012 heeft het college besloten voorlopig nog geen keuze te maken uit deze drie ontwerpen.


Terugbrengen Historische Stadsbuitengracht (Catharijnesingel)


Auteur: Dennis Broers

Enkele jaren nadat Utrecht stadsrechten kreeg in 1122 werd gebouwd aan de Stadsbuitengracht, een van de rechten van de stadsrechten was namelijk het recht op een stadsmuur met een gracht eromheen. De Stadsbuitengracht was ongeveer zes kilometer lang en volgde in het zuidelijk deel van het oude Utrecht de toenmalige loop van de Rijn. Van de Rijnbocht werd een gedeelte afgedamd voor de Stadsbuitengracht omdat deze niet gebruikt werd. De functies van de Stadsbuitengracht waren in de eerste eeuwen het afbakenen van het stadgebied het verdedigen van de stad in geval van oorlog.

In 1958 gaf de Utrechtse gemeenteraad de Duitse verkeerskundige Max Erich Feuchtinger de opdracht om de binnenstad voor autoverkeer bereikbaarder te maken. Er werd een plan bedacht waarbij de gehele Stadsbuitengracht gedempt zou worden en worden vervangen voor een rondweg met vele parkeergarages. Door de historische binnenstad werd een oost-west en noord-zuid verbinding voorzien. Het plan kreeg veel weerstand van de Utrechtse inwoners. Later werden de bolwerken en wallen, die om de Stadsbuitengracht staan, op een monumentenlijst geplaatst, waardoor het plan voor het droogleggen van de gehele gracht niet meer door kon gaan.

In 1962 kwam er een nieuw voorstel van de stedenbouwkundige J.A. Kuiper. Dit voorstel was gebaseerd op het plan van Feuchtinger. Het voorstel van deze stedenbouwkundige was namelijk het dempen van de westelijke en noordwestelijke delen, dus niet de gehele gracht. In 1965 stelde Kuper zijn definitieve basisplan voor de binnenstad op. De gedeeltelijke demping van de singels uit zijn eerdere plan nam hij over, net zoals het doorbreken van de binnenstad van Feuchtinger. Het plan voor de weg ging samen met het plan van Bredero, welke voor de realisatie van het Hoog Catharijne zorgde. Uiteindelijk stond het Rijk de gedeeltelijke demping van de singels in het noordwesten toe. Het noorden van de Catharijnesingel werd veranderd in de Catherijnebaan, een verdiepte autoweg. Het westelijke deel van de Weerdsingel werd gebruikt als parkeerterrein. Met de verdere plannen voor de binnenstad van Kuiper is nooit wat gedaan.

Het dempen van de Catharijnesingel in de jaren zeventig heeft voor veel verdriet gezorgd onder de bewoners van Utrecht. Het water in de singel wordt daarom nu weer teruggebracht. De singel wordt weer een levendige stadsgracht met werven, horeca en winkels. Hiermee wordt de historische singelstructuur rond de binnenstad van Utrecht in ere hersteld. De singel sluit aan op de Leidsche Rijn zodat er ook een vaarverbinding ontstaat.


De projecten van Utrecht Centraal

Auteur: Dennis Vollenga

In deze post wordt een lijst met projecten gepresenteerd die in uitvoering, voorbereiding of gebruik zijn. Elk project is gelinkt aan de website van CU2030 zodat u meer informatie over de diverse projecten kunt vinden. Ook de datum van de verwachte oplevering is vermeld in deze blog.




maandag 3 juni 2013

De Utrechtse Biowasmachine

Auteur: Esmé Scholte


"een integrale en duurzame aanpak van grondwaterverontreinigingen onder het stationsgebied"

Utrecht is een stad zoals vele steden in Nederland waar meerdere historische grondwaterverontreinigingen zijn. De verontreinigde plekken kunnen worden gesaneerd om een schone grond te creëren. Dit is een tijdrovende klus die erg ingewikkeld is en die hoge kosten met zich mee brengen.

Door de lage stromingssnelheid van het grondwater wordt de grondverontreiniging niet op een natuurlijke wijze weggespoeld, het probleem wordt juist alleen maar groter. De gemeente Utrecht wilt hier verandering in brengen en gaat met haar partners om te tafel om een oplossing te vinden tegen de verontreiniging in het Stationsgebied. Onder andere de Jaarbeurs, CU2030, de Rabobank, ProRail, de NS en Corio zijn verantwoordelijke partijen die samenwerken met de gemeente.

De oplossing die bedacht was is de Utrechtse Biowasmachine, grof gezegd is dat een gecontroleerde verspreiding binnen de systeemgrens om de biologische afbraak van de bodemverontreiniging te bevorderen. Maar voordat de gemeente Utrecht kan beginnen met de aanpak van de bodemverontreiniging is er een gemeentelijk beleidskader nodig, dit heeft ermee te maken dat de Wet Bodemverontreiniging gericht is op één specifieke vervuilingsbron. In het geval van Utrecht centrum spreken we over meerdere verontreinigingen binnen een groot oppervlak. Utrecht heeft voor dit probleem overleg gevoerd met het ministerie van VROM (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). Daaruit is vastgesteld dat de gemeente toestemming heeft gekregen voor het plan.

Impressie nieuw Hoog Catharijne

zaterdag 1 juni 2013

Fietsverbinding stadsdelen

Auteur: Mathijs Doornberg

De nieuwe fietsverbinding door Oog in Al naar Leidsche Rijn

Waarom deze nieuwe fietsverbinding
Leidsche Rijn is uitgegroeid tot een belangrijk stadsdeel in de gemeente utrecht. Doordat tussen het oude en nieuwe stadsdeel geen goede verbinding is voor fietsers. Pleit de fietsersbond voor een betere bereikbaarheid tussen het nieuwere en het oude deel. De fietsersbond geeft als reden voor de betere verbinding een afname van het autoverkeer in gemeente Utrecht. Dit omdat de beide stadsdelen zo beter bereikbaar zijn qua fiets. Het nieuwe Leidsche Rijn centrum met al zijn voorzieningen wordt hierdoor ook toegankelijker wat het gebied ten goede komt voor de winkeliers. Niet alleen de bedrijvigheid wordt toegankelijker ook het park wordt onderdeel van de route, waardoor een gevaarlijk verkeersknooppunt wordt ontweken. Dit is zowel positief voor de fietsers als de automobilisten want de veiligheid neemt toe in vergelijking met de oudere situatie. 

donderdag 30 mei 2013

Financieel overzicht van het stationsgebied

Auteur: Tim van Stralen

Geldstroom overzicht

Het financiële beeld is iets verbeterd als je het vergelijkt met het jaar daarvoor, de rente- en de inflatiekosten pakken daarom iets beter uit. Dit heeft te maken met een positievere kasstroom in het jaar daarvoor waar rekening mee werd gehouden. In 2010 zijn er opbrengsten binnengekomen, dit kwam door de uitgifte van de Stationsstraat aan Corio (€11,2 mln.), NSP-subsidie (€13,5 mln.) en V&W subsidie voor Spoorse doorsnijdingen (€3,5 mln., project Rabo brug). Door rente en inflatie effecten goed in de gaten te houden kan dit goed in controle worden gehouden, ook wordt erop gestuurd om de tijd tussen de grote investeringen en de opbrengsten zo kort mogelijk te houden.


Zoals je kunt zien aan de grafiek is er een dalende lijn in dit jaar (2013), dit komt omdat er investeringen worden gedaan door de gemeente in projecten zoals: Vredenburgknoop, Stationsplein-west. Ook worden er investeringen gedaan in het verbeteren van de infrastructuur zoals: de bekabeling, leidingen, tijdelijke maatregelen en bodemsanering. Van 2014 tot 2016 worden er veel verschillende handelingen verricht, hierdoor zullen er veel investeringen worden gedaan, deze investeringen zullen zichzelf terugverdienen door de verkoop van grond en verschillende bijdragen.


Algemeen investeringsoverzicht 

Het investeringsoverzicht van de verschillende partijen zoals: rijksoverheid, gemeente en partners over het de tijdperiode van een aantal jaren bedraagt, volgens de huidige berekeningen, ruim 3 miljard euro. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de investeringen van de verschillende partijen en hun investeringen :
Rijksoverheid investeert 350 miljoen in de OV-terminal en 55 miljoen NSP subsidie.
Gemeente Utrecht investeert 800 miljoen in infrastructuur, openbare ruimten, muziekpaleis en de bibliotheek.
Private partners investeren voor ongeveer 2 miljard in projecten, hiervan is 400 miljoen voor Corio. De verschillende partners zijn: NS poort, Jaarbeurs Utrecht, Wolff Cinema groep, Holland casino en Amrath. Het bedrag van de gemeente is 70 miljoen netto, 30 miljoen hiervan is bedoeld als bijdrage voor het Muziek paleis.

Risicoanalyse: Trends en onzekerheden 


Kosten 

De eerste projecten zijn nu in bedrijf, nu kan er goed gekeken worden of er voldoende rekening gehouden is met de complexiteit van het gebied. Vooral de bodem werkzaamheden, en de daarmee gebonden vergunningen, en het toezicht daarop zullen goed getest kunnen worden. Er word getest of het project de Catharijnesingel/Vredenburgknoop wel goed genoeg is voor de bestemde doeleinden. Ook de ervaringen met conditionerende maatregelen (zoals het verleggen van kabels en leidingen, en de daarbij komende archeologen en de regels betreft het milieu) geven hetzelfde beeld. Uit verschillende studies blijkt dat de Westpleintunnel veel meer zal gaan kosten dan eerst was berekend. Dit komt omdat er andere eisen zijn gesteld, zoals de afmetingen en strengere lucht- en veiligheidseisen.

Opbrengsten 

Er is veel belangstelling door partijen die zich wel in het Stationsgebied willen vestigen. Door contracten af te sluiten is dit haalbaar, een nadeel is dat het langer duurt voordat deze contracten zijn afgesloten.


Weerstandsvermogen 

In de risico analyse word rekening gehouden met een weerstandsvermogen van ongeveer 35 miljoen. In de programma begroting wordt de risicoanalyse geactualiseerd. Hierin wordt de besluitvorming over de voorjaarsnota verwerkt.




dinsdag 28 mei 2013

Tijdlijn Centraal Utrecht

Auteur: Ridvan Karadag

Deze tijdlijn geeft het ontstaan van Stationsgebied weer vanaf de eerste planvorming in de jaren 60 tot de bouw van CU2030.

Directe link:
Tijdlijn centraal Utrecht



maandag 27 mei 2013

Positieve reacties bij de sloop van Hoog Catharijne

Door: Dennis Vollenga

Op maandag 8 april is de sloop van winkelcentrum Hoog Catharijne van start gegaan. Daarbij werd Peek & Cloppenburg als eerste bouwdeel gesloopt. De sloop van het winkelcentrum is een grote stap in de goede richting van de ontwikkeling van Centrumgebied Utrecht. De start van de sloop begon symbolisch met een sloopkogel, ook te zien op de afbeelding. Volgens planning moet het winkelcentrum op 1 juli gesloopt zijn om vervolgens te beginnen met de bouw.
De bouw van het nieuwe winkelcentrum moet vervolgens in 2019 gereed zijn voor het nieuwe publiek.

De directeur van Corio (Menno Overtoom) was aanwezig bij deze symbolische start van de sloop van het winkelcentrum. De echte sloop werkzaamheden zullen met geavanceerd apparatuur worden uitgevoerd, daarbij staat het milieu centraal. Afval wordt zorgvuldig gescheiden en afgevoerd, ook de hoeveelheid stof wordt beperkt door gebruik te maken van brandslangen.

De nieuwbouw wordt gefaseerd uitgevoerd, eerder in onze blogs hebben wij u informatie gegeven over de ontwikkelingen omtrent Hoog Catharijne. De eerste stap van het proces is de Hollandse toren die in april is geopend. De tweede fase moet ca. 2017 klaar zijn.




In deze video wordt er achter de schermen meegekeken bij de sloop van Hoog Catharijne, veel bewoners en betrokkenen reageren positief over de vernieuwingen binnen de stap.

SWOT analyse Utrecht

Door: Dennis Vollenga


Deze SWOT analyse is gebaseerd op het Stationsgebied van Utrecht en richt zich op het tijdperk 2013 tot 2030.

dinsdag 21 mei 2013

Actorenanalyse

Auteur: Mathijs Doornberg


De waarde van een actorenanalyse







In een actorenanalyse wordt elke belanghebbende rondom het project vastgesteld en beschreven. Uit deze analyse kan men zien welke belanghebbende inspraak heeft op het proces. En geeft overzichtelijk de rollen weer, van elke actor in het lopende proces. Uit deze weergave kan gemakkelijk opgemaakt, de voor en nadelen van de actor in de besluitvorming van het proces. De bedoeling van de actorenanalyse is het inzichtelijk kunnen krijgen van de betrokken partijen en hun macht in het lopende proces. Actoren kunnen een belangrijke inspraak hebben in de vooruitgang van een bepaalde proces. Vandaar het belangrijk is dat men goed analyseert en overlegt met het actor. Het stationsgebied is een gebied wat meervoudig gebruikt gaat worden. En dus meerdere belangen een rol spelen. Vandaar is de communicatie tussen de verschillende belanghebbende een belangrijke vaardigheid tot komen van succes. Wanneer de belangen te tegenstrijdig, zijn is het ontkomen van een procesmatige aanvaring niet eenvoudig. De trage besluitvorming komt niet te goede van de kwaliteit en procesmatige kosten.  Het scheiden van belangen speelt hierbij een belangrijke rol. Niet iedere actor heeft hetzelfde belang, maar toch dient er aan het einde van het proces en bruikbaar ontwerp te zijn. Waarbij elke actor zijn wensen in terug ziet. Maar toch is het niet mogelijk om elke actor tevreden te kunnen stellen. Want de macht en invloed van elke actor verschilt in elke fase. Hieronder een aantal actoren en hun belangrijkste doelstelling in het stationsgebied.  

Bus- en tram projecten

Auteur: Denzel Seca

Utrecht Centraal wordt de plek waar trein, bus en tram onmerkbaar op elkaar aaneengeschakeld zullen worden. Om het openbaar vervoer in de stad en regio te perfectioneren wordt een tramverbinding naar Universiteitscentrum De Uithof aangelegd en wordt het aantal vrije busbanen van en naar Utrecht Centraal uitgebreid, met name aan de westkant van de stad.
Vanaf het voorjaar van 2013 verhuizen de eindhalte van de tram en een deel van de bussen naar de westkant van het station (dat is de kant van de Jaarbeurs). Op deze manier komt er ruimte om aan de oostkant, de kant van Hoog Catharijne, te bouwen aan Utrecht Centraal. De komende maand wordt daarom gewerkt aan de bouw van een temporele eindhalte van de tram op het Jaarbeursplein. Het tijdelijk Busstation west, tussen Beatrixgebouw en spoor, is in maart 2013 open gegaan.





maandag 20 mei 2013

De zeven T’s met betrekking tot Centraal Utrecht



Auteur: Aylin Akdag

De zeven T’s theorie met betrekking tot Centraal Utrecht
De procesmanager stuurt op basis van de zeven T’s: thema, timing, tempo, toegang, toneel, toon en tol:
  • Sturen op Thema betekent bewust kiezen welke thema’s uit het idee ter sprake moeten worden gebracht in de volgende Wyber en welke thema’s worden vermeden.
  • Sturen op Timing betekent interventies goed timen, het moment goed kiezen om bijvoorbeeld een workshop te plannen of een thema aan te kaarten.
  • Op Tempo wordt gestuurd door bewust de voortgang te versnellen of juist te vertragen en daarmee partijen de kans te geven aan te haken.
  • Op Toegang sturen gebeurt door partijen bewust wel of niet te betrekken bij een volgende processtap.
  • Het regisseren van de variabele Toneel zorgt ervoor dat een omgeving wordt gecreëerd die stimulerend zal werken voor de ontwikkeling van het initiatief.
  • Door het kiezen van Toon zorgt de procesmanager ervoor dat er passend wordt gecommuniceerd.
  • Door hantering van de variabele Tol zijn de procesmanager en ook de anderen zich bewust van ieders bijdrage. Men realiseert zich daardoor dar met die bijdrage ook een inspanning (Tol) gepaard gaat in de vorm van tijdbesteding, emotie en geld.

Thema
Bepaal de onderwerp en kader ze af
Timing
Kies de juiste momenten
Tempo
Bepaald de snelheid
Toegang
Selecteer de deelnemende partijen
Toneel
Creëer een juiste omgeving
Toon
Communiceer passend
Tol
Ben je bewust van ieders bijdrage

donderdag 16 mei 2013

Projectomschrijving OV-terminal

Auteur: Tim van Stralen

Projectomschrijving

Status project: in uitvoering
Geplande oplevering: 2016


Utrecht Centraal kan al een hele tijd de stroom van reizigers niet meer aan. Het station was geschikt voor ongeveer 35 miljoen reizigers per jaar. Op dit moment reizen er veel meer mensen per jaar (88 miljoen). Uiteraard groeit dit aantal steeds meer omdat ook de bevolking groeit, er word verwacht dat er ongeveer 100 miljoen mensen van het station gebruik  gaan maken in 2030. Daarom word er door Prorail flink geïnvesteerd in een nieuwe OV-terminal. Het moet voor de reiziger in één opslag duidelijk zijn hoe zijn reis kan vervolgen in de nieuwe stationshal. In het midden van de hal zal een informatie punt zijn waar alle informatie betreft het reizen met de vervoersmiddelen zoals: Bus, trein en tram.  Door winkel en dergelijke aan de twee lange zijden van de stationshal te plaatsen word er een goede doorstroming gerealiseerd. Ook komt er een op het balkon een Grand Café, en vanaf de andere kant kun je goed op de treinen uit kijken. Op het station zal een groot golvend dak zitten wat door zijn vorm voor veel lichtinval zorgt. Het nieuwe station Utrecht Centraal word een uniek pand dat makkelijk de herkennen is voor de omgeving. Er zullen twee  grote ingangen zijn, één aan de westkant en één aan de oostkant, voor deze ingangen zal een groot verhoogd voorplein zijn. Aan de jaarbeurskant zal het plein Stationsplein West liggen dit plein word omringd door het Beatrix gebouw en het nieuwe stadskantoor van de gemeente Utrecht. Naast de nieuwe stationshal loopt een wandelweg  die ongeveer 300 meter lang is, dit pad loopt over de nieuwe sporen heen. Door deze wandel weg word Stationsplein West met Stationsplein Oost verbonden.


Feiten en cijfers


dinsdag 14 mei 2013

Communicatie van het Stationsgebied



Auteur: Ridvan Karadag 

De communicatiefocus is vooral gericht op het zo goed mogelijk informeren van reizigers, passanten, winkelend publiek, bewoners en ondernemers over wijzigende routes door het Stationsgebied. Een van de initiatieven die genomen zijn, is de uitvoering van een 'quickscan' naar de bereikbaarheid, bebording en signing van het gebied. Verder sluit de focus aan bij de algemene communicatie-doelstellingen. Zo wordt er gewerkt aan het vergroten van draagvlak, leefbaarheid, bereikbaarheid en aantrekkingskracht tijdens de bouw. Tegelijkertijd wordt er een belangrijke voorwaarde ingevuld als het gaat om het op peil houden van de reputatie van het Stationsgebied.



Activiteiten die zijn verricht
Ontwikkeling van een App voor Smartphones, om de gebruikers van het Stationsgebied te informeren over wijzigende routes in en bereikbaarheid van het Stationsgebied.

Intensivering van de activiteiten waarmee Utrechters betrokken worden bij de bouw. Bijvoorbeeld een programma van rondleidingen op de bouwplaatsen op vaste momenten, met regelmatig rondleidingen voor specifieke doelgroepen.

Meer aandacht gericht op regionaal, nationaal en internationaal publiek (bijv. via advertenties in kranten in de regio Utrecht en landelijke bladen en het organiseren van een congres).

Een programma van ‘bouwverzachters’ voor bewoners, ondernemers en gebruikers van het Stationsgebied die overlast ervaren van de bouw met een aantal structurele acties per jaar en een gereserveerd budget voor individuele meldingen/klachten.

Een onderzoek naar verbetering van de bebording, bewegwijzering en signing in het Stationsgebied.

Het Stadskantoor: Zichtbaar, Vindbaar en Bereikbaar


Auteur: Dennis Broers

Aan de westkant van het centraal station wordt aan de Mineurslaan het gemeentelijk stadskantoor van Utrecht gebouwd. Dit kantoor wordt de locatie binnen Utrecht waar burgers en ondernemers voor al hun vragen terecht kunnen komen. De voorbereidende werkzaamheden van dit kantoor zijn begonnen in september 2010, de bouw van het stadskantoor begon in mei 2011. Verwacht wordt dat de oplevering van dit stadkantoor in 2014 plaats gaat vinden. In deze blog wordt allereerst het gebouw beschreven en daarna wordt ingegaan waarom Utrecht een centraal stadskantoor bouwt.

Een stadsentree met uitstraling, dat wordt Stationsplein Oost

Auteur: Esmé Scholte

College van bestuur heeft met het vaststellen van het Stedenbouwkundigplan voor het Stationsplein Oost hun ambitie uitgesproken. Het huidige Stationsplein komt er helemaal anders uit te zien. De ambitie is een echte stadsentree te creëren naar het station en naar de binnen van Utrecht. Op dit moment staat het gebied vol met fietsen en gebouwen zonder publieksfunctie, dit zal gaan verdwijnen. De ruimte krijgt een nieuwe inrichting, één die voor ontmoeting waar voetganger en fietser volop de ruimte kan krijgen.


Met dit stedenbouwkundig plan wordt er een samenhang gecreëerd tussen de architectonische en ruimtelijke kwaliteiten van de gebouwen en openbare ruimtes. Hierbij is het voorlopig ontwerp van het toekomstige Stationsplein Oost leidend geweest en de daarbij behorende inrichting van de openbare ruimtes. Het gaat hier om het Hoog Catharijne, de plinten Hoog Catharijne, het toekomstige noord- en zuidgebouw langs het spoor.
Het plan is dat er een verhoogd stadsplein met daaronder een fietsenstalling komt. De huidige fietsroutes blijft bestaan, maar de autoverkeerroute zal verdwijnen. Voetgangers en fietsers hebben een betere doorgang, doordat functies vervallen en de fietsenstalling ondergronds plaatvind.
Aan de zuidzijde van het Stationsplein Oost is er ruimte voor taxi’s en kiss & ride plekken.

De buitenkant van Hoog Catharijne wordt flink aangepakt. Er wordt een nieuw voorzetgebouw gemaakt wat voor interactie zorgt aan het Stationsplein Oost. Dat wil zeggen dat het plein versterkt wordt door de toevoeging van nieuwe functies aan de buitenzijde van het winkelcentrum.

dinsdag 7 mei 2013

Het Wybermodel naast de ontwikkeling van centraal Utrecht



Auteur: Aylin Akdag

Het Wybermodel naast de ontwikkeling van Centraal Utrecht
Met behulp van dit blog krijgt u een globaal overzicht te zien van de plannen van het Stationsgebied tussen 2002 en 2010. Vanaf 2002 is er een start gegeven met het divergeren van de wyber. Hierbij zijn de aanpassingen als gevolg van de amendementen en moties weergeven die uiteindelijk hebben geleid naar twee soorten visies. De twee visies (A & 1) nemen plaats in de convergerend fase van de wyber.
Waarbij uiteindelijk met toevoeging van doelstellingen als duurzaamheid en groen wordt gekozen voor de visie A. Hier is dan sprake van consolidatie van het geheel proces.

Wyberwerkwijze
De centrale gedachte bij de wyberwerkwijze is dat een proces start met een idee en vervolgens op gang komt als er sprake is van een uitwisseling van feiten en cijfers (factoren enerzijds en meningen of inzichten (afkomstig van actoren) anderzijds. Argumenten en belevingen worden op die manier in een wisselwerking behandeld en worden juiste niet strikt gescheiden gehouden. Zo wordt er in een proces ruimte geschapen om gelijktijdig nieuwe feiten en cijfers te verzamelen én om nieuwe argumenten en inzichten te vernemen (ruimte scheppen). Vervolgens is het de opgave om uit de nieuwe inzichten geconsolideerde beschrijving van de ideeën op dat moment. Het nemen van de stappen van ruimte scheppen en ruimte invullen, meerdere malen na elkaar, noemen we wyberen, naar het onbekende dropje. Ieder wyber mondt uit in een consolidatie. Dit is een uitgangspunt voor de volgende wyber.


Weerstand Utrecht centraal onder de loep

Auteur:  Bart Zijp


Momenteel is Utrecht bezig met het sleutelen aan Hoog Catharijne. Steeds vormen er aanpassingen rond dit centrum om het gebied te optimaliseren en te verbeteren. Een openbare locatie als deze roept vele gevoelens op tijdens aanpassingen en veranderingen. Deze gevoelens komen los bij vele verschillende partijen. De partijen hebben ieder een eigen, mening opvatting of idee. De grote diversiteit aan belanghebbende zet de complexiteit van dit project op een hoger voetstuk.



Zo ontstaat er weerstand op verschillende gebieden en moeten er keuzes worden gemaakt op een evenwichtige manier. Enkel alleen als men weet ‘hoe de hazen lopen’ kan men een evenwichtige beslissing maken en de weerstand zo laag mogelijk houden. Een keuze levert dan niet altijd positief resultaat, neem de inwoners.

maandag 6 mei 2013

Presentatie hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2

Auteur: Tim van Stralen




Juridische structuur van het gehele proces


Auteur: Dennis Vollenga

Om het juridische kader rondom het stationsgebied van Utrecht goed in kaart te brengen is het belangrijk om naar de geschiedenis van het project te kijken. In 1997 richtten de gemeente, Jaarbeurs, NS vastgoed en Corio het platform Utrecht City Project (UCP) op. De samenwerkingsvorm bestond uit één joint venture(een samenwerkingsvorm tussen meerdere ondernemingen die samen één economische activiteit ondernemen). Het nadeel van deze samenwerking is dat de betrokken partijen gezamenlijk voor de kosten moeten opdraaien. Door onenigheid over het beheer van de openbare ruimten in Utrecht besloten Jaarbeurs en Corio uit het samenwerkingsverband te stappen.


Een aantal jaar later probeerde de gemeente het opnieuw om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te sluiten voor de ontwikkeling van het Stationsgebied. Ditmaal werd er gekozen voor een bilateraal en modulair contractmodel. Dit houdt in dat de relaties tussen de gemeente en de samenwerkingspartners meer 1 op 1 worden. De verschillende partijen delen niet meer de kosten en risico’s van het project.
Het plan is momenteel bekend onder de naam CU2030. Tijdens dit proces zijn er meer dan 40 publieke en private eigenaren betrokken. De grote spelers in het gebied zijn de gemeente Utrecht, Corio Vastgoed, diverse NS-dochters, de Jaarbeurs en het winkelconcern Vendex. Alle deze partijen zijn betrokken bij de drie grote projecten bestaand uit: